Εκδρομές

Η ΣΤ 2 ΤΑΞΗ ΤΟΥ 2ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟΥ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΙΧΑΛΗ ΤΣΑΡΤΣΙΔΗ

Το Λαογραφικό Μουσείο βρίσκεται κοντά στην κεντρική πλατεία του Σιδηροκάστρου και είναι μια προσωπική συλλογή και προσφορά του Κου Μιχάλη Τσαρτσίδη. Σκοποί του Μουσείου είναι η έρευνα της τοπικής ιστορίας και λαογραφίας, η διάσωση των ιστορικών αντικειμένων και η προαγωγή της έρευνας σχετικά με την ιστορία της περιοχής. Το Μουσείο, που περιέχει 4.500 περίπου αντικείμενα, αποτελείται από δύο τμήματα, το ιστορικό και το λαογραφικό.
ΣΑΠΟΥΝΤΖΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΟΙ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
Την Παρασκευή 29 Μαρτίου, η τάξη μας επισκέφτηκε το Μουσείο Τσαρτσίδη στο Σιδηρόκαστρο. Από την στιγμή που μας υποδέχτηκε ο κος Σπύρος ενθουσιαστήκαμε και ήμαστε σίγουροι πως θα βλέπαμε και θα ακούγαμε πολλά ενδιαφέροντα πράγματα.
Μπαίνοντας στο μουσείο νιώσαμε δέος και υπερηφάνια για τους ήρωες προγόνους μας.
Μας άρεσαν τα πάντα, τα όπλα, οι στολές, τα αντικείμενα. Πιο πολύ μας εντυπωσίασαν τα λόγια του κου Σπύρου καθώς μας ξεναγούσε και κυρίως όταν μας εξήγησε το τι μπορεί να καταφέρει ο άνθρωπος χρησιμοποιώντας το μυαλό του και τη δύναμη του σώματός του.
Δεν θα ξεχάσουμε το καταφύγιο, το οποίο είναι ιερός τόπος για μας τους Σιδηροκαστρινούς.
Νιώσαμε όμως και ένα σφίξιμο στην καρδιά, γιατί δεν είναι ευχάριστο θέαμα να βλέπεις τόσο πολεμικό εξοπλισμό. Ήταν σαν να έχουμε πόλεμο και να επιλέγουμε τα κατάλληλα όπλα.
ΟΙ ΑΧΤΥΠΗΤΟΙ: Δημήτρης Αμανατίδης, Ευαγγελία Σουτζίδου, Αλέξης Τσαρουχάς, Μάνια Τσίγγαρη
 
Την Παρασκευή 29 Μαρτίου επισκεφτήκαμε το Λαογραφικό Μουσείο Τσαρτσίδη.
Μόλις μπήκαμε, αντικρίσαμε πολύ ωραία κοσμήματα, παραδοσιακές φορεσιές, όπλα από την εποχή του 1821 και τον πόλεμο του 1940. Επίσης είδαμε σαπούνι από λίπος ανθρώπου, από τα γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, φωτογραφίες στρατιωτών που πολέμησαν στο Ρούπελ και εντυπωσιακά εργαλεία όπως ξύλινες κλειδαριές, περίπλοκες ποντικοπαγίδες, οικιακά σκεύη.
Ο κος Σπύρος, αφού μας ενημέρωσε για την μάχη του Ρούπελ μας οδήγησε στο καταφύγιο. Εκεί νιώσαμε λύπη για τους Έλληνες που θυσιάστηκαν για να είμαστε εμείς τώρα ελεύθεροι. Είδαμε Επίσης στον 2ο όροφο του Μουσείου, την στολή ενός Μακεδονομάχου, στολές και όπλα Ελλήνων και Γερμανών στρατιωτών και αξιωματικών.
Στο τέλος όλοι νιώσαμε θαυμασμό αλλά και ευγνωμοσύνη για αυτούς που θυσιάστηκαν για εμάς.
ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ: Βάσω Ανδρεάδου, Ευάγγελια Κορωνίδου, Παναγιώτης Παναγιωτίδης, Κων/νος Παρίσης.
Την Παρασκευή 29/3/2013, επισκεφτήκαμε το μουσείο Τσαρτσίδη , το οποίο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μουσεία της πόλης μας. Περιέχει όπλα , στολές, μηχανήματα, πήλινα δοχεία, παράσημα κά.
Μεγαλύτερη εντύπωση μας έκαναν τα όπλα που περιείχαν μηνύματα Ελλήνων στρατιωτών, τα γερμανικά όπλα που ήταν πιο εξελιγμένα από τα ελληνικά και φυσικά ο ηρωισμός και η αυτοθυσία των Ελλήνων στρατιωτών στη μάχη του Ρούπελ. Επίσης μας εντυπωσίασε το τρυπημένο από γερμανική σφαίρα κράνος του Έλληνα αξιωματικού, και το καταφύγιο που χρησιμοποιούσαν οι Έλληνες και που αργότερα έγινε τόπος μαρτυρίου. Στο βάθος της στοάς υπάρχουν ακόμα οι τρύπες από τις σφαίρες.
Όλα αυτά μας έφεραν στο νου όλους τους Έλληνες που έχασαν τη ζωή τους για να είμαστε εμείς τώρα ελεύθεροι. Θα θέλαμε το μουσείο αυτό να γίνει γνωστό σε όλη την Ελλάδα γιατί τιμάει τον τόπο μας.
ΟΙ ΟΜΟΡΦΟΙ: Γεωργία Αρβανιτάκη, Κων/να Νάνου, Γιάννης Μαυράκης, Στέφανος Παπαδόπουλος.
 
Στην επίσκεψη που κάναμε στο ιστορικό μουσείο της πόλης μας, είδαμε και θαυμάσαμε πολλά και διάφορα εκθέματα, τα οποία μας έκαναν μεγάλη εντύπωση.
Σε όλους έκανε εντύπωση το πόσο προηγμένα ήταν τα όπλα των Γερμανών, τα καλοσχεδιασμένα κοσμήματα, οι παραδοσιακές στολές, το τρυπημένο κράνος ενός ήρωα, ο οποίος σκοτώθηκε στη μάχη του Ρούπελ.
Μεγάλη εντύπωση μας έκαναν τα λόγια του κου Σπύρου, γιατί εκτός από ενημέρωση μας προκάλεσαν συγκίνηση, ικανοποίηση και υπερηφάνεια για το θάρρος των ηρώων εκείνων που έδωσαν και τη ψυχή τους για την πατρίδα και για ότι είχαν ιερό.
ΟΙ ΑΚΑΤΑΜΑΧΗΤΟΙ: Πέτρος Δηματάτης, Ελένη Καραγεωργίου, Κων/νος Συκοβαρίδης, Αλεξάνδρα Ταφλανίδου.