Οι μακέτες του προγράμματος “Το Παλιό Λατομείο”

Οι μακέτες του προγράμματος “Το Παλιό Λατομείο”

“Το Παλιό Λατομείο” ήταν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που εκπονήθηκε με τα παιδιά της ΣΤ τάξης στο διάστημα Οκτωβρίου – Φεβρουαρίου και είχε σαν στόχους α) την απόκτηση γνώσεων σχετικά με τα ορυκτά, την επιστήμη της γεωλογίας, τα λατομεία και τα αδρανή υλικά (άμμος, χαλίκι, σκύρα) που παράγονται εκεί, τα οποία αποτελούν την πρώτη ύλη στην οικοδομή, στην οδοποιία και στα υποστρώματα των σιδηροδρόμων β) την επεξεργασία στάσεων και αντιλήψεων των μαθητών/τριών για την ορθολογική ανάπτυξη, τον σεβασμό στο περιβάλλον, τη νομιμότητα και τα δικαιώματα των εργαζομένων.  

Προκειμένου να αισθητοποιηθεί καλύτερα η χρήση των αδρανών υλικών, να δοθεί παιγνιώδης διάσταση στη μάθηση και να ενισχυθούν εικαστικές δεξιότητες αποφασίστηκε από την ομάδα εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών η κατασκευή τριών μακετών:

α) ενός σιδηροδρόμου πραγματικού μεγέθους 50Χ35 εκατοστών

β) ενός ασφαλτόδρομου του ίδιου μεγέθους

γ) ενός τυπικού τοίχου με τσιμεντοκονίαμα (σοβά) 40Χ40 εκατοστών.

Τέλος, οι εκπαιδευτικοί κατασκεύασαν και μια τέταρτη μακέτα που απεικονίζει τον Μαύρο Βράχο, τον βραχώδη λόφο που βρίσκεται κοντά στο Σιδηρόκαστρο στον οποίο βρίσκεται ένα εγκαταλειμμένο από την δεκαετία του 1990 λατομείο, που αποτέλεσε και την έμπνευση για την υλοποίηση του προγράμματος.

Πληροφοριακά, στα έγκατα του Μαύρου Βραχου υπάρχει ένα σπηλαιοβάραθρο παγκόσμιας σπανιότητας, το οποίο ανακαλύφθηκε μετά από αγωνιώδεις έρευνες του αείμνηστου συμπολίτη μας Ελευθέριου Ελευθεριάδη.

Την ταυτοποίηση των πετρωμάτων που ανακάλυψαν εκεί τα παιδιά όταν επισκεφτήκαμε το λατομείο (μάρμαρα, ασβεστίτης, γκετίτης, λατυποπαγή) έκανε ο Επίκουρος Καθηγητής Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Λαζαρίδης Γεώργιος τον οποίο ευχαριστούμε θερμά για τη σημαντική του συμβολή και βοήθεια στην οργάνωση του προγράμματος. Όπως μας είπε χαρακτηριστικά, αυτά είναι τα πιο αντιπροσωπευτικά ορυκτά που υπάρχουν στον Μαύρο Βράχο. 

Οι εργασίες του παλιού λατομείου ολοκληρώθηκαν με ένα υπέροχο επιτραπέζιο παιχνίδι γνώσεων που επινόησε η ομάδα εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών. Αλλά γι’ αυτό θα υπάρξει ειδική δημοσίευση σε λίγες μέρες.

 

Κοινοποιήστε στο ...
2ο Δημοτικό Σχολείο Σιδηροκάστρου - Σερρών
2ο Δημοτικό Σχολείο Σιδηροκάστρου - Σερρών

Πρόσφατα Άρθρα

Ιστορικό