Στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Σιδηροκάστρου με την κ. Κυρμανίδου

Στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Σιδηροκάστρου με την κ. Κυρμανίδου

Ήταν αδύνατον να προσπεράσουμε την πρόσκληση. Τέλη του Μάρτη η κ. Μαρία Ζάμπρου, υπεύθυνη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Σιδηροκάστρου μας τηλεφώνησε για να μας προσκαλέσει να λάβουμε μέρος σε μια κοινή εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Φυσικά και δεν είχαμε κανέναν λόγο να αρνηθούμε –προσπαθούμε πάντα να συμμετέχουμε στις εκδηλώσεις της Δημοτικής Βιβλιοθήκης- πόσο μάλλον όταν μας ανακοίνωσε ότι την ίδια ημέρα θα βρισκόταν εκεί η συμπολίτισσά μας πολυβραβευμένη συγγραφέας κ. Σωτηρία Κυρμανίδου. Μας δινόταν λοιπόν η δυνατότητα να μιλήσουμε μαζί της και να την ρωτήσουμε ό,τι θέλουμε για το βιβλίο, για την ίδια και το συγγραφικό της έργο, για τα όμορφα παραμύθια της. Επίσης, θα μπορούσαμε να ρωτήσουμε και την κ. Μαρία για τη Δημοτική μας Βιβλιοθήκη και τον τρόπο λειτουργίας της.

 

 

 

 

 

 

Η συμφωνία έγινε και το ραντεβού για την επίσκεψη στη Βιβλιοθήκη και τη γνωριμία με τη συγγραφέα ορίστηκε για την Παρασκευή 8 Απριλίου στις 10 το πρωί. Τυχερή τάξη ορίστηκε η Δ΄, καθώς κρίναμε ότι το ωρολόγιο πρόγραμμα,  η ηλικία και οι αναγνωστικές εμπειρίες των παιδιών ταίριαζαν περισσότερο στους σκοπούς αυτής της συνάντησης.

Την επόμενη κιόλας ημέρα ο κ. Κυριάκος Φιλιππίδης επισκεπτόταν μαζί με τους 20 μαθητές/.τριες της Δ΄τάξης τη δική μας, τη σχολική δανειστική μας βιβλιοθήκη. Ήθελαν να αναζητήσουν βιβλία της κ. Κυρμανίδου ώστε αφενός να γνωρίσουν καλύτερα το έργο της, αφετέρου να εμπνευστούν από τα θέματα για τα οποία γράφει και να συντάξουν ένα μικρό ερωτηματολόγιο για να καταφέρουν να μάθουν όσα περισσότερα μπορούσαν από τη συγγραφέα μέσα από μια συνέντευξη. Με την ευκαιρία αυτή μίλησαν για τους σκοπούς, την προετοιμασία και τον τρόπο διεξαγωγής μιας συνέντευξης, μαθαίνοντας μερικές δεξιότητες από αυτές που πρέπει να έχει ένας δημοσιογράφος.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης και του δανεισμού μερικών από τα πολλά βιβλία της κ. Κυρμανίδου που έχει η σχολική μας βιβλιοθήκη,  ο διευθυντής, ως υπεύθυνος της βιβλιοθήκης βρήκε την ευκαιρία να τους διαβάσει το πιο πρόσφατο, εκείνο που έχει τον τίτλο «Κυκλάμινο μη μαραθείς». Ακολούθησε συζήτηση για το περιεχόμενο και τα πλούσια μηνύματα του παραμυθιού, όπου ακούστηκαν πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις. Με την ευκαιρία οι δύο εκπαιδευτικοί προσπάθησαν να βοηθήσουν τα παιδιά να προσεγγίζουν γενικότερα τα παραμύθια με διάθεση κατανόησης και κριτική σκέψη. Τέλος ζητήθηκε από τα παιδιά να σκεφτούν και να γράψουν μερικές –όσες  ήθελαν- ερωτήσεις στο σπίτι, κατάλληλες για τη συνέντευξη με τη συγγραφέα.

 

 

 

 

 

 

 

 

Κανείς δεν περίμενε αυτό που θα συνέβαινε την επόμενη ημέρα. Οι μικροί μαθητές και μαθήτριες ετοίμασαν πάμπολλες ερωτήσεις –κάποιοι ακόμη και παραπάνω από 20- με πραγματικό ζήλο, με αποτέλεσμα η επιλογή των ερωτήσεων και η οργάνωση της συνέντευξης να γίνει μια πολύ δύσκολη υπόθεση! Ωστόσο, με τη βοήθεια του δασκάλου τους τα κατάφεραν πολύ καλά. Ετοίμασαν ένα ωραίο ερωτηματολόγιο με 30 ερωτήσεις και, ως ώριμοι δημοσιογράφοι, ήταν πλέον πανέτοιμοι/ες για την ημέρα της επίσκεψης.

Την ημέρα της συνάντησης οι κυρίες Κυρμανίδου και Ζάμπρου υποδέχτηκαν με χαμόγελο παιδιά και εκπαιδευτικούς στο προαύλιο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Μαθητές και μαθήτριες  βολεύτηκαν στην παιδική αίθουσα και, εφοδιάσμένοι/ες καθώς ήταν με τα ερωτηματολόγιά τους, δεν έβλεπαν την ώρα που θα άρχιζε η συζήτηση. Μετά τα καλωσορίσματα η κ. Κυρμανίδου δεν έχασε χρόνο. Ακούγοντας τα ερωτήματα που της απηύθυναν τα παιδιά απάντησε σε όλα, ένα ένα, με εξαιρετικά ευχάριστη διάθεση και υπομονή, πλουσιοπάροχα!  Για να απαντηθούν και τα 30 ερωτήματα χρειάστηκε περισσότερη από μιάμιση ώρα! Η συνάντηση έκλεισε με μια σελίδα με λογοπαίγνια, γρίφους και κουίζ που μοίρασε στα παιδιά η κ. Ζάμπρου και που όλα είχαν να κάνουν με το βιβλίο, έτσι ώστε οι μικροί μας αναγνώστες να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους με… βιβλιομανία. Κι έτσι χαρούμενα και δημιουργικά έφτασε η ώρα του αποχαιρετισμού και της επιστροφής στο σχολείο.

Ευχαριστούμε θερμά την κ. Κυρμανίδου που έδωσε την ευκαιρία στη Δ΄ τάξη μας να γνωρίσει από κοντά μια διακεκριμένη συγγραφέα και την κ. Ζάμπρου για την ιδέα, την πρόσκληση και τη διοργάνωση αυτής της πολύ δημιουργικής συνάντησης. Η δράση που είχε στόχο να ενισχύσει τη φιλαναγνωσία και να εξοικειώσει τα παιδιά με μια μεγάλη δανειστική βιβλιοθήκη όπως η Δημοτική, στέφθηκε με επιτυχία, καθώς μαθητές και μαθήτριές  εργάστηκαν και συμμετείχαν με πολύ ευχάριστη διάθεση.

Κοινοποιήστε στο ...
2ο Δημοτικό Σχολείο Σιδηροκάστρου - Σερρών
2ο Δημοτικό Σχολείο Σιδηροκάστρου - Σερρών

Πρόσφατα Άρθρα

Ιστορικό