Τα πρωτάκια μας στους Σχολικούς Κήπους

Μια ωραία έκπληξη περίμενε τους μαθητές και τις μαθήτριες του Α1 και του Α2 σήμερα, Τρίτη 19/11/2019, στο σχολείο μας. Η κ. Δήμητρα Βράγκα και η κ. Ελένη Γιούρη, οι δασκάλες τους, τα έβγαλαν την 5η και την 6η ώρα στην αυλή του σχολείου για να δουν τους Σχολικούς Κήπους.

Εκεί περίμενε για να… ξεναγήσει τα παιδιά ο γεωπόνος και γονέας του σχολείου μας ο κ. Βαγγέλης Μακρής, ο οποίος από το καλοκαίρι  έχει εργαστεί με ζήλο για να  βρουν τα παιδιά τους κήπους γεμάτους φυτά. 

 

 

 

 

 

 

Η επίσκεψη, μετά το καλωσόρισμα, ξεκίνησε με την αναγνώριση των φυτών. Τα παιδιά είδαν στους κήπους πολλά από τα λαχανικά της εποχής και έμαθαν να αναγνωρίζουν παντζάρια, μαρούλια, ρόκες, κρεμμυδάκια, καρότα. Συζήτησαν επίσης για τον τρόπο που φυτεύονται και μεγαλώνουν, για την προετοιμασία του χώματος, το πότισμα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στη συνέχεια, αναπόφευκτα, πέρασαν στην πράξη. Έχοντας φέρει ένα πλαστικό μπουκαλάκι από το σπίτι το έκοψαν στη μέση, έβαλαν χώμα και φύτεψαν σποράκια. Στη συνέχεια έβαλαν στο μισό μπουκαλάκι το όνομά τους και συμφώνησαν να ποτίζουν τακτικά και να παρακολουθούν την ανάπτυξη των φυτών τους. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αργότερα, με την αφορμή της χρήσης των μπουκαλιών, συζήτησαν για την κυκλική οικονομία. Έμαθαν ότι κάθε αντικείμενο αφού ολοκληρώσει μια χρήση, μπορεί να μην πεταχτεί σαν σκουπίδι, αλλά να αξιοποιηθεί σε νέες χρήσεις και προσπάθησαν να φέρουν στο μυαλό τους κι άλλα παρόμοια παραδείγματα.

Τέλος, πέρασαν στον “χώρο κομποστοποίησης”, εκεί όπου ο κ. Βαγγέλης τους μίλησε για τον τρόπο που μπορούμε να φτιάξουμε φυσικό λίπασμα χρησιμοποιώντας τα υπολείμματα, τα φύλλα και τις φλούδες από φρούτα και λαχανικά, ώστε κατόπιν να προσφέρουμε μια πολύ ισχυρή τροφή στα μικρά φυτά μας για να μεγαλώσουν.

Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά έμαθαν πώς μπορεί να πραγματοποιηθεί μια φυσική καλλιέργεια, όπου δεν χρησιμοποιούνται καθόλου χημικά παράγωγα και όλα τα απαραίτητα συστατικά είναι προϊόντα που παράγονται από τη φύση.

“Ήταν πιο ωραία από τo μάθημα”, φώναζαν φεύγοντας από τους κήπους τα παιδιά και οι δασκάλες τους γελούσαν. Πράγματι, ο για λίγες μόνο ώρες αίθριος καιρός μας έκανε το χατήρι και όλοι μαζί περάσαμε ένα υπέροχο μεσημέρι. 

Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κ. Μακρή για τη χαρά και τη δυνατότητα που προσφέρει στα παιδιά μας να έρθουν σε επαφή με τα φυτά, το χώμα, την καλλιέργεια, τη δημιουργία. Χάρη στη δική του προσωπική εργασία και το μεράκι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Σχολικοί κήποι συνεχίζεται και φέτος με περισσότερες δραστηριότητες και ακόμη μεγαλύτερες φιλοδοξίες.                 

 

 

 

 

 

Κοινοποιήστε στο ...
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
2ο Δημοτικό Σχολείο Σιδηροκάστρου - Σερρών
2ο Δημοτικό Σχολείο Σιδηροκάστρου - Σερρών

Πρόσφατα Άρθρα

Ιστορικό