Δράση με τους μαθητές και τις μαθήτριες των τάξεων Α΄ και Β΄ ενάντια στην παιδική κακοποίηση

Δράση με τους μαθητές και τις μαθήτριες των τάξεων Α΄ και  Β΄ ενάντια στην παιδική κακοποίηση

Με την ευκαιρία των Παγκόσμιων Ημερών ενάντια στην παιδική κακοποίηση (19-11) και υπέρ των Δικαιωμάτων του Παιδιού (20-11) την Τετάρτη 23-11-2022 επισκέφτηκαν το σχολείο μας η Υπεύθυνη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης κ. Μαρία Ζάμπρου και η πολυβραβευμένη συγγραφέας – κοινωνική λειτουργός κ. Σωτηρία Κυρμανίδου για να υλοποιήσουν με τους μαθητές και τις μαθήτριες  της Α΄και Β΄ τάξης δράση την οποία είχαν προετοιμάσει μετά από πρωτοβουλία της κ. Ζάμπρου. Στη συνέχεια αναδημοσιεύουμε τα σχόλιά τους μετά την δράση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αρχικά της κ. Ζάμπρου και  στη συνέχεια της κ. Κυρμανίδου. Εμείς, ως Σύλλογος Διδασκόντων δηλώνουμε ευτυχείς για άλλη μια συνεργασία μαζί τους και τις ευχόμαστε ολόψυχα να συνεχίσουν το δημιουργικό τους έργο!

 

Η ανάρτηση της κ. Ζάμπρου:

Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΠΑΕΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ!

Μια όμορφη δράση πραγματοποίησε η βιβλιοθήκη μας σήμερα (23/11/22), στο χώρο του 2ου Δημοτικού Σχολείου Σιδηροκάστρου με θέμα την ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ. Απευθυνόταν στα παιδιά της Α’ και της Β’ τάξης και βασιστήκαμε στο βιβλίο “Εσύ ξέρεις να ξεχωρίζεις το καλό από το κακό άγγιγμα;” της ψυχολόγου Αριστονίκης Θεοδοσίου -Τρυφωνίδου. Ένα παραμύθι που πραγματεύεται το θέμα της κακοποίησης : λεκτικής, σωματικής, συναισθηματικής, σεξουαλικής.

Την εισήγηση έκανε ο δ/ντής του σχολείου και την αφήγηση του παραμυθιού έκανε η κ. Σωτηρία Κυρμανίδου κοινωνική λειτουργός – συγγραφέας. Μιλήσαμε για την ενδοοικογενειακή βία και τις παραπάνω μορφές κακοποίησης, αναφερθήκαμε στις καλές και κακές λέξεις, στα καλά και κακά μυστικά, στο καλό και κακό άγγιγμα. Για την πρόληψη και προστασία που είναι ευθύνη των ενηλίκων. Είπαμε πως δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να ασκεί βία πάνω μας με οποιονδήποτε τρόπο.

Αναφερθήκαμε επίσης στον κανόνα του εσώρουχου και είπαμε πως τα σημεία που αγγίζει το εσώρουχο είναι ιδιωτικά και δεν επιτρέπουμε το άγγιγμα οποιουδήποτε. Άλλη πολύ σημαντική αναφορά ήταν στον “κωδικό ασφαλείας έκτακτης ανάγκης”, έναν κωδικό που έχει ορίσει η οικογένεια μαζί με το παιδί και που το προστατεύει σε περίπτωση που κάποιος προσπαθήσει να το ξεγελάσει. Προβάλαμε βιντεάκι του προγράμματος “Ένα στα πέντε” του Συμβουλίου της Ευρώπης, μία εκστρατεία για τον τερματισμό της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης.

 

Τα παιδιά συμμετείχαν στην κουβέντα και παίξαμε μαζί με καρτέλες – λέξεις που είχαμε ετοιμάσει με όρους σχετικούς π.χ. κακοποίηση, βία, καλό άγγιγμα, κακό άγγιγμα, σ’ αγαπώ, σε νοιάζομαι, στοπ, παραμέληση κλπ. κρατώντας τις καλές λέξεις και ρίχνοντας στον κάδο τις άσχημες. Αναφερθήκαμε σε πολλά πιστεύοντας πως έστω και ένα από όλα αυτά να συγκράτησε το κάθε παιδί κέρδος είναι και μακάρι αφορμή για συζήτηση στο σπίτι.

Ευχαριστώ την κ. Σωτηρία Κυρμανίδου, το δ/ντή του σχολείου κ. Ευθύμη Τσιλικίδη, τις δασκάλες κ. Βράγκα Δήμητρα και κ. Γιούρη Ελένη για την άμεση ανταπόκριση στην υλοποίηση αυτής της δράσης και βεβαίως τους μαθητές που συμμετείχαν ενεργά σε όλο αυτό.

 

Και η ανάρτηση της κ. Κυρμανίδου:

Όταν οι συνεργασίες καρποφορούν.

Οταν συμπορεύονται οι σκέψεις, οι ιδέες για το καλό των παιδιών..

Όταν στοχεύεις στην ΠΡΟΛΗΨΗ, για να δώσεις στην κοινωνία ισορροπημένους ενήλικες.

Όταν αξιοποιείς το βιβλίο, ως εκπαιδευτικό εργαλείο.

Ε, Τότε μεγαλουργείς..

Ευχαριστίες στην κ. Μαρία Ζάμπρου για τη σύμπραξη, τον κ. Ευθύμη Τσιλικίδη Διευθυντή του 2ου Δημοτικού Σχολείου Σιδηροκαστρου για την φιλοξενία του κ τις δασκάλες των Α Κ. Β τάξεων που είχαν κάνει σχετική εργασία νωρίτερα, κ. Βράγκα Δήμητρα κ Ελένη Γιούρη.

Όλο αυτό στηρίχθηκε στο εξαιρετικό βιβλίο της φίλης, αξιόλογης συγγραφέως, ψυχολόγου, από την Κύπρο, κ. Αριστονίκης Θεοδοσίου,

“Εσύ ξέρεις να ξεχωρίζεις το καλό από το κακό άγγιγμα;”

Μιλήσαμε για τα δικαιώματα του παιδιού, για τις μορφές κακοποίησης, αφορμές, συνέπειες, αλλά επικεντρωθήκαμε στην πρόληψη, διαχείριση.

Τονίσθηκε το έξυπνο με τον μυστικό κωδικό που πρέπει να ορίσει η κάθε οικογένεια με τα παιδιά της, για να τα προφυλάξει από ανεπιθύμητους, κακότροπους, επικίνδυνους ανθρώπους.

Οι μαθητές υποδειγματικοί.

Να είστε καλά παιδιά. Και όπως σας είπα… Τις βιωματικές δράσεις τις θυμόμαστε με νοσταλγία και όταν μεγαλώσουμε.. Εις το επανιδείν..

 

 

Κοινοποιήστε στο ...
2ο Δημοτικό Σχολείο Σιδηροκάστρου - Σερρών
2ο Δημοτικό Σχολείο Σιδηροκάστρου - Σερρών

Πρόσφατα Άρθρα

Ιστορικό