Το πείραμα του Ερατοσθένη από τη ΣΤ τάξη

Στις 20 Μαρτίου 2024 η ΣΤ τάξη με τον υπεύθυνο εκπαιδευτικό της Αιμίλιο Τάνη πραγματοποίησαν το διάσημο “πείραμα του Ερατοσθένη”. Παρακάτω ο δάσκαλος του σχολείου μας περιγράφει τη δράση:

“Ένα από τα 10 πιο δημοφιλή κι όμορφα πειράματα φυσικής στον κόσμο είναι και το “πείραμα του Ερατοσθένη”, το οποίο πραγματοποίησαν οι μαθητές κι οι μαθήτριες της Στ’ τάξης του σχολείου μας στις 20 Μαρτίου 2024, κατά τις πρωινές ώρες της Εαρινής Ισημερίας, που σηματοδοτεί και την έναρξη της άνοιξης.

Exif_JPEG_420

Η επιλογή της συγκεκριμένης ημέρας οφείλεται στο γεγονός ότι ο ήλιος βρίσκεται πάνω από τον Ισημερινό κι όλες οι περιοχές του κόσμου σχεδόν έχουν ίσες ώρες μέρα και νύχτα.

Με τη χρήση πολύ απλών και καθημερινών υλικών (ράβδος, μολύβι, χαρτί, μέτρο) και μερικούς υπολογισμούς, μπορούμε να βρούμε σχεδόν ακριβώς την πραγματική περιφέρεια της Γης, όπως την υπολόγισε κι ο Ερατοσθένης πριν 2.200 χρόνια περίπου.

Πρόκειται για μια διαθεματική δραστηριότητα, επειδή συνδυάζονται γνωστικά αντικείμενα όπως τα Μαθηματικά, η Φυσική, η Γεωγραφία, η Πληροφορική, και δίνει στα παιδιά τη δυνατότητα να συμμετέχουν ενεργά και να συνεργαστούν ουσιαστικά, για να μπορέσουν φτάσουν στο σωστό αποτέλεσμα.

Αφού οι μαθητές κι οι μαθήτριες έκαναν τις απαραίτητες μετρήσεις την 20η Μαρτίου 2024, ακολούθησαν εκείνοι οι μαθηματικοί υπολογισμοί, που οδήγησαν στο αποτέλεσμα 40.258 χλμ ως περιφέρεια της Γης. Το πραγματικό νούμερο είναι 40.075. Από αυτό καταλαβαίνουμε ότι το σφάλμα είναι πραγματικά μικρό, κάτι που αποδεικνύει πως δεν είναι ακατόρθωτο να γίνει μια μέτρηση τέτοιου μεγέθους με απλά και καθημερινά υλικά.”

 

Κοινοποιήστε στο ...
2ο Δημοτικό Σχολείο Σιδηροκάστρου - Σερρών
2ο Δημοτικό Σχολείο Σιδηροκάστρου - Σερρών

Πρόσφατα Άρθρα

Ιστορικό